.

Margelele de lampa (lampwork)


 
 
 


Margelele de lampa se realizeaza prin topirea sticlei colorate sau clara, opaca sau transparenta in flacara unui arzator/lampa de gaz (propan, butan, MAPgas etc) care se infasoara pe o tija metalica, care in prealabil este acoperita cu o argila care impiedica ca sticla incinsa sa se lipeasca de tija. Prin efectul gravitatiei, al fortei centrifuge si al uneltelor metalice de modelare se formeaza o margica de sticla.
Arta topirii sticlei la lampa vine tocmai din antichitate (sec 1 i.d.H. in Siria), s-au gasit o sumedenie de dovezi precum confectionarea margelelor de sticla la lampa de ulei era o indeletnicire obisnuita egiptenilor. Arta topirii sticlei si colorarii acesteia in timpuri stravechi a fost considerata un secret de stat in Murano (Italia), iar destainuirea sau instrainarea acestor tehnologii erau pedepsite de lege. 
Unelte si materiale necesare:
- un arzator conectat la o mini butelie Mapp gas sau la o butelie de propan/butan etc, iar pentru o mai mare calorie a flacarii la ardere se foloseste oxigenul.
- sticla precolorata care se procura sub forma de vergele mai groase 5 sau 6 mm si mai subtiri 1, 2 sau 3 mm. De asemenea, ca material se folosesc granulele de sticla colorata, sau pulberea de sticla colorata (in acest caz fiind necesara purtarea unei masti pe fata impotriva inhalarii pulberii).
- pentru obtinerea unor efecte decorative si estetice deosebite se folosesc (in amestec cu sticla) foitele metalice de cupru, argint, aur, platina si piatra de aur.
- ca unelte de modelare se folosesc pensete, clesti, foarfeci, spatule, prese, matrite metalice si suprafete de diverse forme din metal sau grafit.
Etapele de lucru:
Dupa conceperea unei margele prin desenarea pe hartie, facem lista culorilor de sticla de care avem nevoie si sub ce forma, ce unelte si ce prese se folosesc si etapele de lucru care trebuiesc prestabilite cat mai corect in functie de modelul margelei.
            In general etapele de lucru sunt urmatoarele:
- pregatirea tijelor metalice pe care se vor forma margelele imersandu-le intr-o argila de o consistenta mai slaba care poate fi diluata cu apa, sau nu. Se pot aplica de unul la mai multe straturi succesive prin invartirea tijei in ciment, uscarea acestui preparat pe metal fiind necesara inainte de aplicarea urmatorului strat.
- dupa uscarea tijei metalice (unele argile pot fi uscate direct in flacara) se incalzeste tija in flacara deoarece sticla topita nu adera la suprafete reci.
- in acelasi timp se incalzeste in flacara arzatorului si vergeaua de sticla pana ce aceasta devine incandescenta si incepe sa curga
- se infasoara sticla incinsa pe vergea intr-o cantitate in functie de marimea margelutei sau de model, iar prin rotirea permanenta a tijei se formeaza margeluta de baza care poate fi decorata cu granule de sticla, puncte de sticla, linii de sticla, foite metalice etc
- in functie de tipul sticlei folosite aplicam margelutei diverse tehnici de afumare, metalizare, intensificare a colorilor.
- dupa ce am terminat margeluta ea trebuie introdusa in cuptorul de sticla mentinuta un timp la temperaturi intre 500grC-600grC in functie de sticla folosita si apoi se scade controlat temperatura dupa un anumit grafic pentru a destresa sticla prin eliminarae tensiunilor intramoleculare acumulate in timpul infasurarii sticlei pe vergea in flacara. Prin racirea controlata in cuptor se confera acesteia rezistenta si durabilitate
- la sfarsit margelutele se curata cu ajutorul unor pile de diamant.
Acestea sunt principalele etape prin care trece o margeluta dar functie de modelul acesteia putem imbogati etapele; de exemplu daca margica se formeaza prin asamblarea unor elemente mai mici sunt intai acestea concepute si apoi depuse pe o suprafata fierbinte care sa impiedice racirea acestora pana in momentul asamblarii etc.
Confectionarea margelelor de sticla este o adevarata arta, iar ele insele sunt opere de arta in sine, cum spun americanii "arta purtabila". Sunt scumpe si valoroase prin calitatea lor estetica, dar si prin rezistenta si durabilitatea ce depasesc cu mult calitatea margelelor de sticla confectionate mecanic pe masini automate.
Sursa: http://www.roportal.ro/articole/margele-de-lampa-2703.htm

Niciun comentariu: